Çaykara eskiden nereye bağlıydı?
İlçemiz “Çaykara” adını Solaklı deresinin kenarındaki eski değirmenlerin yakınındaki yerden çıkan kaynak suyundan almıştır. 1925-1948 yılları arasında Of ilçesine bağlı Kadahor ismiyle bucak idi.
Çaykara hangi Türk boyu?
Çepniler (Osmanlı Türkçesi: چپني, Çepni, Eski Anadolu Türkçesi: جآپنِ, Çepni) veya Çepni boyu, esas olarak Doğu Karadeniz ve Türkmenistan’ın batı bölgelerinde yaşayan ve Oğuz boylarının Üçok boyuna mensup yerleşik bir Türk halkıdır.
Çaykara laz mı?
Tarih. İlçenin tarihi genel olarak Trabzon tarihiyle ilişkilidir. Tarihi bilgilere göre Lazların ataları olan Kolkhlar, bölgede tespit edilen en eski halktır.
Dernekpazarı oftan ne zaman ayrıldı?
TBMM’nin 10 Mayıs 1990 tarihli kararıyla Dernekpazarı ilçe olmuş, Kondu ilçesi ise Dernekpazarı ilçesinin merkez ilçesi olmuştur.
Çaykara ne zaman oftan ayrıldı?
Osmanlı döneminde ve Cumhuriyetin ilk yıllarında daha geniş bir alana sahip olan ilçenin sınırları, Çaykara’nın 1948 yılında ilçe, Dernekpazarı ve Hayrat’ın da 1990 yılında ilçe olmasıyla daraltılmıştır.
Trabzon Çaykara Rum mu?
En büyük Pontus Müslüman Rum topluluğu Of Vadisi’nde (Çaykara, Dernekpazarı ve Of’un bir kısmı) bulunmaktadır.
Çepniler laz mı?
Laz halkıyla hiçbir ilgisi yok. Çünkü “Geldim” kelimesi Lazcada “komopti” anlamına geliyor. Karadeniz bölgesine yerleşen Türk kabilesi genellikle Çepni’dir. Çepni halkı 1461’den çok önce Karadeniz’e geldi, ancak doğu Karadeniz’e doğru ilerlemeleri biraz zaman aldı.
Trabzon tonya hangi Türk boyundandır?
Nüfus. Bölge, Osmanlı’nın Trabzon’u fethetmesinden (1461) önce Horasan bölgesinden buraya gelen Çepni Türkleri tarafından Türkleştirilmiştir.
Çepni Türkleri Alevi mi?
Çepniler aslen Alevi Türk topluluğudur. Ancak Karadeniz bölgesinde yaşayan Çepni halkı zamanla asimile olmuş ve Sünnileşmiştir. Bursa, Balıkesir ve İzmir civarındaki köylerde yaşayan halk Alevi kültürünü sürdürmektedir.
Lazistan’ın devleti var mı?
Lazistan Sancağı (Osmanlı: لازستان سنجاغی, romanize: Lâzistân Sancâġı) Osmanlı İmparatorluğu’nun idari birimlerinden biri olup, önce Trabzon Vilayeti’ne, sonra da Trabzon Vilayeti’ne bağlanmıştır. 1920 yılında bağımsız olmuştur.
Trabzon Rum mu Laz mı?
Yaygın inanışın aksine, Trabzon halkı Laz değildir. Toplumda bu konuda yanlış bir algı vardır. Aslında Trabzon’da çok az Rum kökenli insan vardır. Ancak zamanla bu insanlar ve Rumca konuşanlar Müslüman olmuş ve Türkçe konuşmaya başlamışlardır.
Paçan neresi?
Maraşlı’nın eski adı “Paçan”dır. “Nefs-i Paçan”, Çaykara ilçesi sınırları içinde 1486 tarihli tahrir defterlerinde kayıtlı dört köyden biridir. Nefs-i Paçan, Maraşlı’nın bugünkü merkezi hariç, Şahinkaya ve Koldere ilçelerinin birleşiminden oluşmaktadır.
Oflu ne demek?
Ayrıca oldukça muhafazakar oldukları da bilinmektedir. Trabzonlu olduklarını söylemek yerine Oflu olduklarını söylemelerinin başlıca nedeni, Trabzonlu insanları çok açık bulmalarıdır. Muhafazakarlıkları için çeşitli nedenler de verilmektedir.
Çaykara kaç yılında ilçe oldu?
1925 yılına kadar Of kazasına bağlı bir köy iken, 01.06.1947 tarih ve 5071 sayılı kanunla bucak ilçe statüsüne kavuşmuştur.
Of’un adı neden Of?
“Ofis” ismi zamanla “Of”a dönüşmüştür. Aslında eski yazılı kaynaklarda “Opiunte” olarak geçmektedir ve Oput’e Eski Lazcada “yerleşim yeri, köy” anlamına gelmektedir. Günümüzde Pazar ve Hopa ilçelerinde yerleşim yeri ismi olarak da kullanılmaktadır.
Trabzon daha önce nereye bağlıydı?
Osmanlı yönetimine giren Trabzon, sancağa dönüştürüldü. Bir süre bağımsız olarak idare edilen sancak, daha sonra Rum Eyaleti’ne bağlandı.
Uzungöl eskiden nereye bağlıydı?
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra Şerah adıyla Of ilçesinin Kadahor (Çaykara) bucağına bağlı sayılan yerleşim yerinin adı, 1959 yılında 7267 sayılı kanunla “yabancı kökenli olması ve karışıklığa yol açması” gerekçesiyle Uzungöl olarak değiştirilmiş ve 1960 nüfus sayımından itibaren yeni adıyla kayda geçmiştir.
Limonsuyu nereye bağlıdır?
Limonsuyu Yaylası, Trabzon ilinin Çaykara ilçesine 33 kilometre uzaklıkta bulunan bir yayladır. Yayla 289,7 kilometrekarelik bir alanı kaplar ve en yakın idari birim olan Ataköy ilçesine 2 kilometre uzaklıktadır.
Çaykara hangi bölgededir?
Çaykara, Trabzon’un altı ilçesinden biri olup, deniz kıyısının iç kesiminde yer almaktadır. İlçenin yüzölçümü 420 km2’dir. Yaşam alanına sahiptir. Dernekpazarı-Çaykara-Bayburt devlet yolu Solaklı deresini takip eder. Bayburt ili sınırları içerisinde bulunan Soğanlı Dağları’nın yüksekliği bazı yerlerde 3 metreyi bulmaktadır.