İçeriğe geç

Eskiden Kölelere Ne Denir

Eski Türkçede köle ne demek?

Türkçede Kul, Benda ve Halayık terimleri köle, cariye4 ve Odalık ise erkek ve kadın köle için kullanılır (Aydın ve Hamidullah 1988: 237).

Eski Türklerde köle nedir?

Kaynaklarda, Hunlarla başlayan eski Türkler tarafından köle kullanımından bahsedilmektedir. Han döneminde bunlar, büyük evlerde hizmetçi olarak çalıştırılan ev köleleri veya hizmetçilerdi. Toba’da kölelerin bir kısmı üretim alanlarında, diğerleri ise büyük meralarda çoban olarak kullanılıyordu [6].

Osmanlıda köle ne demek?

Eskiden savaşlarda esir alınan veya herhangi bir şekilde satın alınan erkeklere köle, kadınlara ise cariye denilirdi (Pakalın 1993: 259, 300). Köle ve cariyeler, hürriyetleri olmayan, başkalarının yönetimi ve tasarrufu altında bulunan, parayla alınıp satılan kişilerdir (Sak 1992: 6).

Eski yunanca köle ne demek?

Homeros, Hesiod ve Theogonis’in eserlerinde kölelerden δμώς (dmōs) olarak bahsedilmiştir. Terim genel bir anlama sahiptir, ancak özellikle savaş ganimeti (yani mülk) olarak kullanılan savaş esirlerini ifade eder.

Eski dilde köle ne demek?

Nişanyan Sözlüğü, köle anlamına gelen Arapça ġulām kelimesinin, piç anlamına gelen Farsça kola kelimesinin veya Türkçe kul kelimesinin kelimenin kökeni olabileceğini belirtmektedir. Öte yandan, kelime aynı zamanda yük hayvanı anlamına gelen Türkçe kölük kelimesiyle de karşılaştırılmıştır.

Eskiden kölelere ne ad verilirdi?

Özgürlüğü olmayan, başkalarının egemenliği altında bulunan ve parayla alınıp satılan kişilere köle denir (Pakalın, 1993: 300). Türkçede köle kelimesi yerine bazen kul, bende, halayık, köle ve cariye veya odalık terimleri de kullanılmaktadır (Aydın vd. 2002: 237).

Köleye ne denir?

Köle, genel olarak “özgür olmayan, efendisine bağımlı, alınıp satılan, hukuki, ekonomik ve sosyal bakımdan özgür insanlardan farklı olan kişi” olarak tanımlanır. Kadın köleye cariye denir.

Cariye kime denir?

Cariye veya halayik, savaşta esir alınan veya başka bir şekilde köleleştirilen ve her konuda efendilerinin iradesine bağlı olan kadınları ifade eder. Karavaş ismi ayrıca savaşta esir alınan kadınlar için de kullanılır.

Kuranda kölelik var mı?

İslam köleliği yasaklamamıştır. Kuran, kölelerin özgür insanlarla aynı haklara sahip olduğunu belirtir ve kölelerin hakları insan onurunu korumak için dahil edilmiştir. Ancak köle edinmeyi daha zor hale getirmiş ve kölelerin özgürleşmesini teşvik etmiştir.

Köleniz ne demek?

Türkçe-Türkçe sözlükte “köle” kelimesinin anlamı; başka milletlerden ve yabancılardan zorla kaçırılan, hürriyeti elinden alınan ve tarihin her döneminde hizmette kullanılan kişidir.

Mükatebe ne demek?

Kitābet sözleşmesi (mukātebe), İslam hukukunda kabul edilen köleleri özgürleştirme yöntemlerinden biridir. Bu sözleşme, köleyi efendisine mal veya fayda olabilecek bir bedel ödemeye mecbur eder ve bedeli öderse özgür olur. Bedel ödenene kadar köle olarak kalır.

Harem nedir Osmanlı?

Harem (Osmanlı: حرم همايون; Harem-i Hümâyun), II. Mehmed döneminde kurumsallaşan, Osmanlı Sultanı’nın annesi, kız kardeşi, cariyeleri ve hizmetkarlarının yaşadığı saray alanı. Osmanlı hareminde ortalama 400 kadın olduğu, bu sayının 1600’e kadar çıkabildiği belirtiliyor.

Roma’da kölelere ne denir?

Roma Cumhuriyeti’nin toplumsal yapısı; kraliyet ailesi ve soylular (patrisyenler), özgür Roma halkı (plebler) ve köleler (servus) olmak üzere üç sınıfa ayrılmıştı ve Roma’yı yöneten Senato, patrisyenler ve pleblerden oluşuyordu (Burks, 2008: 10).

Farsça köle sahibi ne demek?

Hoca kelimesi Farsça kökenli bir kelimedir. Aslı “hâce” Farsça sözlükte “köle sahibi, ağa, zengin adam, vezir, tüccar” anlamına gelir.

Doulos ne demek?

Kısacası, köleliğin, yani yalnızca başkalarının yararına çalışmanın tarihi tarih öncesi zamanlara kadar uzanır. Antik Yunanlıların doulos, Romalıların servus olarak adlandırdığı köleler, antik çağ boyunca özgür insanlarla birlikte yaşamaya devam ettiler.

Farsça köle sahibi ne demek?

Hoca kelimesi Farsça kökenli bir kelimedir. Aslı “hâce” Farsça sözlükte “köle sahibi, ağa, zengin adam, vezir, tüccar” anlamına gelir.

Cariye ne demek?

Cariye veya halayik, savaşta esir alınan veya başka bir şekilde köleleştirilen ve her konuda efendisinin iradesine bağlı olan kadına denir.

Eski Türkçede cariye ne demek?

Özet: Cariye, köle demektir.

Osmanlı’da kul ne demek?

Sözlükte “esir, köle” anlamına gelen Kul kelimesi, Osmanlı döneminde, özellikle Fatih Sultan Mehmed’den sonra “tebaa, hizmetkâr, mümin” anlamlarında kullanılmaya başlanmış, günümüze kadar “kapı hizmetçisi, köle hizmetkâr, köle kardeş, köle oğul, yerli hizmetkâr” gibi kavramlar ortaya çıkmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir