Etimoloji anlamı nedir?
Etimoloji veya etimoloji, kelimelerin köklerini, hangi dile ait olduklarını, ne zaman ortaya çıktıklarını, ilk olarak hangi kaynakta kayıtlara geçtiklerini, ses ve anlam bakımından ne gibi dönüşümlere uğradıklarını inceleyen bilim dalıdır.
Örnek Türkçe mi?
Örnek kelimesinin aslı orinak’tır ve Orta Farsça’da Ermenice aracılığıyla Türkçe’ye gelmiştir. Yapısı ve kullanımı örneğin Ermenice’de yanlış olan ornagın ile aynıdır. Bu bakımdan örnek olarak değil, örnek olarak söylenmeli ve yazılmalıdır.
Aykırının kökü nedir?
Karşıt – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe arkuru “ters yönde” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe sanatından gelir: “1. “Yanlış gitmek, 2. Takip etmek” fiilinden Eski Türkçe eki +(g)ArU ile türetilmiştir.
Onay kökü ne?
İlk kelime olan oñay’ın etimolojisi genel olarak oñ “doğru, düzgün” isminden +ay ekiyle türetilmiş olup, bu da onu oñ+ay “doğru, basit” yapar.
Muhasebe hangi dilde?
Muhasebe, dilimize Arapça “muhasebe” kelimesinden girmiştir.
Doktor Türkçe mi?
Latincede “öğretmen” anlamına gelen “doktor” kelimesi, Türkçeye Fransızca “docteur” kelimesinden gelmiştir. Aslında, doktor unvanı ilk olarak Avrupa’da kullanılmış ve zamanla Amerika’ya ve ardından diğer Avrupa kolonilerine yayılmıştır.
Kent Türkçe mi?
Sogd kökenli kent (“kend”) ve aslen Farsça olan city kelimeleri Türkçede aynı anlamda kullanılmaktadır. Orta Asya Türkleri arasında birçok büyük şehir bu isimlerle anılırdı, örneğin “Taşkend”, “Semizkend” (Semerkand) ve “Yarkend”.
Su kelimesi Türkçe mi?
Türkçede su kelimesinin kökeni Eski Türkçe sub veya suv kelimelerinden gelir. Orijinal hali sub olan kelime 9. yüzyıldan itibaren suw’a dönüşmüştür. Son sesteki dudak sesi suvar-, süvar-, sıvı, sıvı gibi türevlerde korunmuştur. Orhun yazıtlarında bir kelime olarak kaydedilmiştir.
Lahana Türkçeye hangi dilden gelir?
Lahana – Nisanyan Sözlüğü. Yunanca láχano λάχανο “lahana kelimesi” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, eski Yunanca láχanon λάχανον “her türlü sebze” kelimesinden türemiştir. Bu kelimenin adı, eski Yunanca laχaínō λαχαίνω “toprağı sürmek, kazmak” fiilinden türemiştir.
Hüzün kökü nedir?
Üzüntü – Nişanyan Sözlüğü. Arapça ḥuzn حزن “üzüntü” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve ḥzn kökünden gelir. Bu kelime, Arapça ḥazana حزن “üzgün” fiilinin fuˁl ölçüsündeki mastarıdır.
Liman Türkçeye hangi dilden geçmiştir?
Kelimenin kökeni, “koy” veya “gemi mahallesi” anlamına gelen eski Yunancadaki λιμένας (limenas)’dır. Yunancadan Türkçeye “gemi mahallesi” anlamına gelen liman olarak çevrilmiştir ve birçok Türkçe yer adında kullanılmıştır.
Emniyet kökü nedir?
Güvenlik, Arapçadan Türkçeye çevrilen bir kelimedir. Kök kelime “Emn” korkusuzluk ve özgüven anlamına gelir.
Çiçek kelimesinin kökü nedir?
Eski Türkçe çeçek “çiçek” kelimesinden türemiştir. Ünlü inceliği /ç/ etkisiyle ön ünlüde görülür. Moğolca çeçeg (aynı anlama gelen) Türkçeden ödünç alınmıştır.
Okur kökü nedir?
Eski Türkçedeki okı – “çağırmak, haykırmak, söylemek (yazmak)” fiilinden türemiştir.
Bakan kelimesinin kökü nedir?
“Bakan” sözcüğü Türkçe “bak-” fiilinden Yeni Türkçe eki +(g)An ile türemiştir.
Etimoloji neyi inceler?
Özet: Etimoloji, bir dildeki sözcüklerin kökenini gösterir, ne zaman ortaya çıktıklarını, nereden geldiklerini, hangi aşamalardan geçtiklerini inceler, sözcüklerin hem biçim hem de anlam geçmişine bakar ve bir sözcük veya öğenin kökenini ve kökenini, dile ne zaman girdiğini, ne gibi değişikliklere uğradığını, neler yaşadığını inceler…
Kelime kökeni nedir?
Kelime kelimesi Arapça كلمة (kelimâ(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır ve “söylenen, söz” anlamına gelir. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.
Maydanoz Türkçeye hangi dilden geçmiştir?
“Arapça maḳdanus veya maˁdanus مقدنس/معدنس kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir ve aynı anlama gelir. Arapça kelime, Orta Yunanca makedonísion μακεδονίσιον “Makedonya otu, maydanoz” kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir. Bu kelime, Makēdonía “Makedonya” özel isminden türemiştir.
Dünya ne demek etimoloji?
Etimoloji ve Adlandırma Dünya, Arapça dünya anlamına gelen dunyāˀ (دُنْياء) kelimesinden türemiş bir kelimedir ve dnw kökünden gelmektedir.