İçeriğe geç

Bayburtta Patatese Ne Denir

Patatese baska ne denir?

Patates (Solanum tuberosum), patlıcangiller familyasından (Solanaceae) yenilebilir yumruları olan otsu bir bitkidir. Patates kelimesi Amerikan yerlilerinin dilinden İspanyolca aracılığıyla çeşitli Avrupa dillerine ve İtalyanca ve Yunancadan Türkçeye geçmiştir. Türkçede eşanlamlı olarak çisil kelimesi vardır.

Anadolu’da patatese ne denir?

Anavatanı Güney Amerika olan patates, 19. yüzyılın ortalarında Anadolu’ya gelmiştir. 🥔 Erzurum’da Kartol diyoruz, Rus kökenli Kartuşka’dan geldiği söyleniyor.

Karadenizliler patatese ne der?

Karadeniz bölgesinde yetişkinler patatese “kartopu” derler. Bunun sebebi, ağırlıklı olarak Karadeniz yaylalarında yetiştirilen patateslerin içlerinin beyaz olmasıdır.

Kartol nerenin?

kartol patates anlamına gelir, Rusça kartofel/kartoşka kelimesinden gelir. Genellikle Erzurum, Bayburt ve çevre illerde kullanılır.

Gümüşhane’de patatese ne denir?

Kartol güveç patatesine Gümüşhane’de Kartol denir.

Patatesin adı ne?

Bilimsel adı Solanum tuberosum olan patates, Güney Amerika kıtasına özgü bir sebzedir.

Erzurum patatese ne denir?

Kartol kelimesi Erzurum ve Bayburt’ta patates kelimesinin yerine kullanılan bir kelimedir.

Ardahan’da patatese ne denir?

ARDAHAN’DA YEREL DİLDE KULLANILAN BAZI KELİMELERLE İYİ ÇİFTLEŞİR: Yorgun düşmek SNOWBALL: PatatesBISHKA: Eşdeğeri CAMUŞ: MandaLAZUT: Mısır 141 satır daha

Afyon’da patatese ne denir?

Şuhut ilçesinde yetiştirilen patates “sarı patates”tir (agire). Sandıklı ilçesinde yetiştirilen patates “beyaz patates”tir (chipslik). Türklerin Orta Asya’dan beri pastırma ve kızarmış etle birlikte tükettiği et ürünlerinden biri olan sucuk, Afyon iliyle özdeşleşmiş ürünlerden biridir.

Karadeniz’de patatese ne denir?

Patates: Kartof, Kartol, Kartop (Karadeniz bölgesi) – Makale: Özhan Öztürk. Kartof, Doğu Karadeniz bölgesinde Kartof (Sürmene, Çayeli), Garduf (Giresun), Gardubu (Ordu, Trabzon Şalpazarı), Gardul (Torul), Kartul (Yusufeli), Kartol (Çayk) olmak üzere patates bitkisinin adıdır. . … 28 Ağustos 2017

En meşhur patates nerenin?

Ülkemizde patates üretiminin en yoğun yapıldığı iller arasında Niğde Nevşehir İzmir Afyon ve Bolu yer almaktadır. Toplam patates üretiminin %39,5’i Niğde ve Nevşehir illeri tarafından sağlanmaktadır.

Rumca patates ne demek?

Patates – Nisanyan Sözlüğü. Yunanca patátes πατάτες kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime Yunanca patáta πατάτα “yenilebilir kökleri olan bir bitki, Solanum tuberosum” kelimesinin çoğuludur.

Sımışka ne demek?

Sımışka, özellikle Kars ve Erzurum gibi doğu illerinde çekirdeğine verilen isimdir. Şehirlerde yenen çekirdekten daha büyük ve uzundur. Kars Siyah Çekirdekleri ağırlıklı olarak Kars bölgesinde tüketilir. Kavrularak çiğ olarak tüketilen bir üründür.

Sımışka hangi dilde?

Türkçe Dil Kurumu Sözlüğüne (2011) göre Türkçede Rusçadan alınmış 43 kelime bulunmaktadır1. Örneğin; Erzurum ve Kars gibi bazı şehirlerimizde “sımışka”2 gibi Rusçadan alınmış kelimeler kullanılmaktadır.

Patatese ne denir?

Türkiye genelinde “patates” denilirken, patatesi Ruslardan tanıyan kuzeydoğu bölgelerinde ise “Kartol” deniyor.

Karadeniz’de patatese ne denir?

Patates: Kartof, Kartol, Kartop (Karadeniz bölgesi) – Makale: Özhan Öztürk. Kartof, Doğu Karadeniz bölgesinde Kartof (Sürmene, Çayeli), Garduf (Giresun), Gardubu (Ordu, Trabzon Şalpazarı), Gardul (Torul), Kartul (Yusufeli), Kartol (Çayk) olmak üzere patates bitkisinin adıdır. . … 28 Ağustos 2017

Doguda patatese ne denir?

Patatesin Doğu Anadolu’da Kartol adını taşıması, bölgeye Rusya ve Kafkaslar üzerinden girmiş olabileceği ihtimalini güçlendiriyor.

Patatesin kaç çeşidi var?

Dünya çapında 4.000’den fazla patates çeşidi vardır. Peru en çeşitli ülkedir ve binlerce patates çeşidine ev sahipliği yapmaktadır.

Küçük patatese ne denir?

İçi ve dışı sarı patatesler! Normal patateslerden biraz daha küçüktür, bu yüzden adı “tiny”dir. Aromatik bir tada, yüksek besin değerine ve yoğun bir lezzet dokusuna sahip olan mini patateslerin kabuğu da çok incedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Kısaboylu Escort